Привіт! Мене звати Ігор! Я вчуся в 8 класі! Веду блог і займаюсь спортом!


RSS

Азовське море.

Щож розпочнемо з географічного положення :) На південому-сході України розташоване Азовське море, площа як для моря невелика, близько 39 тис кілометрів квадратних, зєднане Азовське море з Чорним, доволі вузькою і короткою протокою Керчинською протокою. Акваторія чорного моря (країни які з якими межує) належить Україні і Російській федерації.

 Воно має слабко порізані береги, найбільша затока: Таганрозька лише частково омиває Україну. Досить великими затоками які омивають україну є Обитічна (я зразу прочитав "Обичиніла") і Бердянська які відділені від Азовського моря невеликими півостровками і косами, сильно врізається в суходіл (прям врізається :)



На вузькому Перекопському перешийку що зєднує Крим з материком, достатньо всього півтора години для 1 людини щоб перебратися від затоки Сиваш до узбережжя Чорного моря :)

Середня глибина Азовського моря 8 метрів, що не є дуже глибоко, найбільша ж 14 м, для моря це на мою думку замало(  Але саме те для туристів.

Поганою новиною є те що море міліє, а обмілівання відбувається унаслідок того що річки наносять щороку близько 12 млн тон твердих речовин, і в результаті цього осаду море міліє.

Щож клімат на узбережях Азовського моря теплий середня температура влітку становить +22 градуси цельсію, а в зимку від 0 до -5 градусів. У керчинській протоці круглорічно стеляться тумани (прям як у фільмі жахів) Також цікавим фактом є те що Азовське море дуже відрізняється властивостями води від Чорного моря, влітку воно прогрівається до +32 градусів(за рахунок малої глибани) , а в замку поблизу берегів плаває (дрейфує) замерзла крига, а від сильного вітру ця крига нагромаджується і утворюються "тороси"

 Середня солоність 13 промілей, в прибережній смузі може досягати 2 промілей, а натомість у затоці Сиваш вона може бути у 14-15 разів вищою за середню (мертве море прям)

Прозорість моря є невеликою, зумовлено це тим що у морі є велика кількість планктону. Колір води у відкритому морі синьо-зелений а в прибережній зоні жовто-зелений.

Твариний світ Азовського моря невеликий і включає в себе: Хамсу, Судака, Кефаль, Камбала, Оселедці, Тюлька, Сірюга, Білуга.

Ще зовсім недавно Азовське море було на першому місці серед усіх морів світу, але зараз через забруднення стічними водами і відходами з підприємств воно у дуже поганому стані.

Щож от і все. Прощавайте.!

0 коментарі:

Дописати коментар

Яндекс.Метрика