Привіт! Мене звати Ігор! Я вчуся в 8 класі! Веду блог і займаюсь спортом!


RSS

Україна в подіях Північної війни. Повстання гетьмана Івана Мазепи.(Ч2, Що спонукало до укладення союзницького договору між козацькою Україною та Швецією.Що він передбачав.)

Карл 7 в 1708 році розпочав втілювати в життя свій давній задум про похід на росію. Похід мав відбутися в напрямку на Москву і Смоленськ через Литву і Білорусь. Спочатку похід йшов дуже вдало, але все змінила стратегічна позиция Москівії, росіяни випалювали всі села тікаючи від Шведів, і через певний час шведську військо залишилося без провіату, і шведський король змушений був відступати і він вирішив просити допомоги в України.

 Для Мазепи ж це було занадто швидке розкриття його планів, але всеж він після роздумів дозволив шведам розміститися на териорії Гетьманщини, хоча й знав що це зумовить основні віськові дії на території Гетьманщини.

Також Карл поклав великі надії на допомогу кримського хана і турецького султана.Велику небезпеку також становила таємничість планів Івана Мазепи, від більшості козацтва, адже про його переговори знало лише його найближче оточення.

24 Жовтня 1708р український гетьман виххав на зустріч з Карлом 7.  З ним вирушило 400-тисячне військо і генераьна старшина.

Союзницький договір було підписано 29-30 жовтня 1708р, у містечку Гірках. А договір передбачував: Негайну допомогу з боку Швеції при потребі козаків, довіру Шведського війська при відправлені на Гетьманщину гетьману. Оплата і постачаня харчів шведському війську. Державність і закони Гетьманщини неможуть бути порешені.

0 коментарі:

Дописати коментар

Яндекс.Метрика