Привіт! Мене звати Ігор! Я вчуся в 8 класі! Веду блог і займаюсь спортом!


RSS

Україна в подіях північної війни. Повстання гетьмана Івана Мазепи проти московії.

Щож сьогоднішня наша тема війна Росії проти Швеції за здобутя виходу через балтіське море в Західну Європу, але ця війна не мала жодного звязку з Україною, Українці всього навсього відстоювали інтереси царя, і воювали на територіях: Московії, Прибалтики, Речі Посполитої.

Ці походи були дуже важким тягарем для козацтва, адже користі самим козакам не приносили взагалі, а ще й надодачу були чисельні втрати :(

За службу на війні казакам навіть не платили, а російські воєначальники ще й ущемляли козаків.Тяжка служба, чисельні втрати, нульова винагорода і знущання з боку росіян призвели до чисельних скарг серед козацтва, а часом і самовільне повернення козаків додому.

Також причиною для невдоволення козаків було те що їх часто використовували як робочу силу для : будеваня укріпленя, траншей фортець, доріг і інших споруд.

Найбільшим лихом для козаків стала північна війна, адже всі кошти на обладнання і зброю куплялися коштом Українського люду.Крім воєниих негараздів, козаків дуже непокоїло обмеження їхніх прав царським урядом. Також було багао чуток серед старшини про ліквідацію самоврядування козацтва, про переселення козацього війська у росію і багато інших чуток що не давали спокою козакам.

Ця непевність серед козаків змушувала старшину і гетьмана задумуватися про подальшу долю Гетьманщини. Охоплена антиросійськими настроями старшина дуже тиснула на Мазепу, який і сам розумів про згубність для козаків відносин з росією.

Якраз через ці роздуми Мазепа плекаючи мрію визволення Гетьманщини з смердючих рук царя, пробував встановити дипломатичні відносини з противниками росії, зокрема в 1705 році, він налагодив звязок з  польським королем Станіславом Лещанським, якого було обрано угруповуванями що підтримували шведського короля в 1704 році..

Через С.Лещанськогоукраїнський гетьман сподівався встановити відносини з Швецією. У 1706 р Мазепа розпочав таємні переговори з шведським королем Карлом 7.

0 коментарі:

Дописати коментар

Яндекс.Метрика